Deprecated: Required parameter $field follows optional parameter $post_id in /customers/d/7/7/coworkarchitecten.be/httpd.www/wp/wp-content/plugins/advanced-custom-fields-pro/includes/acf-value-functions.php on line 54 Deprecated: Required parameter $field follows optional parameter $value in /customers/d/7/7/coworkarchitecten.be/httpd.www/wp/wp-content/plugins/advanced-custom-fields-pro/includes/acf-value-functions.php on line 166 Deprecated: Required parameter $value follows optional parameter $key in /customers/d/7/7/coworkarchitecten.be/httpd.www/wp/wp-content/plugins/advanced-custom-fields-pro/includes/ajax/class-acf-ajax.php on line 76 Deprecated: Required parameter $field follows optional parameter $i in /customers/d/7/7/coworkarchitecten.be/httpd.www/wp/wp-content/plugins/advanced-custom-fields-pro/pro/fields/class-acf-field-repeater.php on line 721 Deprecated: Required parameter $post_id follows optional parameter $i in /customers/d/7/7/coworkarchitecten.be/httpd.www/wp/wp-content/plugins/advanced-custom-fields-pro/pro/fields/class-acf-field-repeater.php on line 721 Deprecated: Required parameter $field follows optional parameter $i in /customers/d/7/7/coworkarchitecten.be/httpd.www/wp/wp-content/plugins/advanced-custom-fields-pro/pro/fields/class-acf-field-repeater.php on line 787 Deprecated: Required parameter $post_id follows optional parameter $i in /customers/d/7/7/coworkarchitecten.be/httpd.www/wp/wp-content/plugins/advanced-custom-fields-pro/pro/fields/class-acf-field-repeater.php on line 787 Deprecated: Required parameter $field follows optional parameter $name in /customers/d/7/7/coworkarchitecten.be/httpd.www/wp/wp-content/plugins/advanced-custom-fields-pro/pro/fields/class-acf-field-flexible-content.php on line 1040 Deprecated: Required parameter $field follows optional parameter $i in /customers/d/7/7/coworkarchitecten.be/httpd.www/wp/wp-content/plugins/advanced-custom-fields-pro/pro/fields/class-acf-field-flexible-content.php on line 1076 Deprecated: Required parameter $post_id follows optional parameter $i in /customers/d/7/7/coworkarchitecten.be/httpd.www/wp/wp-content/plugins/advanced-custom-fields-pro/pro/fields/class-acf-field-flexible-content.php on line 1076 Deprecated: Required parameter $field follows optional parameter $i in /customers/d/7/7/coworkarchitecten.be/httpd.www/wp/wp-content/plugins/advanced-custom-fields-pro/pro/fields/class-acf-field-flexible-content.php on line 1128 Deprecated: Required parameter $post_id follows optional parameter $i in /customers/d/7/7/coworkarchitecten.be/httpd.www/wp/wp-content/plugins/advanced-custom-fields-pro/pro/fields/class-acf-field-flexible-content.php on line 1128 Deprecated: Required parameter $field follows optional parameter $id in /customers/d/7/7/coworkarchitecten.be/httpd.www/wp/wp-content/plugins/advanced-custom-fields-pro/pro/fields/class-acf-field-gallery.php on line 296 coworkarchitecten

COWORK @ MILAN29/04/2015

Who shapes the future - Milan Design Week 2015

Het was me een week wel. De ene dag zag ik prachtige tentoonstellingen en het daarop volgende uur genoten we van een buffet aan antipasti tijdens de aperitivo’s.

De designweek 2015 in Milaan was zoals elk jaar opnieuw een bruisende stad met een overtal aan designer, architecten, creatieve bureau’s & een compleet flow in de stad.

Ik overdrijf, maar het is stilaan écht een soort gestotter. De waaier aan keuzes van invitaties tijdens die week laat ons serieuze time management toepassen. De expo’s die we niet in onze focus tezien kregen, want ik wist soms niet meer waar te kijken kunnen we gelukkig online nakijken. Niets tipt aan de realistische analyse dus we starten bij het begin van de designmarathon. Eerste punt in zicht laat ons binnen wandelen bij Zaha Hadid - Marble Citco Collection presented at Salone del mobile

Creaties in vijf afmetingen en vier verschillende marmer soorten.

< De hoogste vaas meet 74 centimeters met een gepoleerde finish

> medium /90 x 90 x 35 cm / silver wave / honed

Dat we alsmaar vaker bezig zijn met de oorsprong van onze voeding weerspiegelt zich ook in heel wat ontwerpen en voorstellingen. Iedereen eet. Het is een essentieel onderdeel van het leven. Het geeft ons energie, het brengt ons samen en het geeft ons werk. Ontwerpers denken in de eerste plaats aan mensen. Ze zoeken naar creatieve oplossingen voor bestaande thema’s & verbeteringen voor storende factoren. Niets vernieuwends zou men denken maar het is een is en blijft een enorm verschil tussen de luxe in het Westen en de schaarste in het Zuiden.

< plantbased fine dining door Foodstorms X justlikeyoumom het duo cateringen die in #abelgianvillage pure essence smaken verwekte op servies van serax

> wallpaper ‘ Handmade at Leclettico’

De opening van Nilufar Gallery had als ere gast Martino Gamper met talrijke objecten. Elke tafel was gesmukt met 19de eeuwse verfijnde servietten, avant – garde glazen en menu’s gesigneert door de designer.

^ Het Nilufar depot aan het Garibaldi station dat sinds 15 april geopend is

De structurele tenttoonstelling van Hiroyuki Shinozaki is een waarachtig archetype. Hij reconstrueerde constructies voor huizen in een huis tentoongesteld. Bijna 3000 stuks van witte houten stokken werden gebruikt om ‘thuis in huis’ door de architect vorm te geven. Vele perspectieven konden we beeldend lezen uit voorafgaande ontwerpen, daaraan toegevoegde meubels & kunstwerken door: fumitaka kudo, ayumi kudo, izumi okayasu en hiomatsu vormden een beeldend geheel. Door ze in en rond elkaar te organiseren werkte elks invidualiteit als bijzaak van een groter geheel, de maquette’s zag men op schaal 1:1 en 1:20. . Zo werd er nieuwe ruimte gecreëerd voor een unieke universeel architecturale compositie.

Dit jaar valt het ieder wel op dat een grote Japanse aanwezigheid Milaan innam. Daaronder hoort zeker het leiding gevende studio van NENDO. Works 2014-2015 presenteerde ontwerpen één jaar door de studio oprichter Oki Sato in Milaan Museo della Permanente ! Een bewonderingswaardige lijst aan objecten wederom van schets tot commercieel product.

Wandelen door Nendo’s wereld is bijna een dromerige nieuwe realiteit. De massieve deuren van het Museo della Permanente openen in een grote witte impresionante inkomshal met 1 fascinerend witte void in de verte. Het Japanse designstudio Nendo heeft twee nieuwe producten voor het Italiaanse meubelmerk Moroso. Zoals het stoel ontwerp die door een lichtheid in constructie zichzelf draagt & de bewondering voor de verfijnde details blijft onze persoonlijke witte draad door de gehele collectie.

^ Float lijkt een archetypal stoel met een zitting die door twee van de vier steunpunten gedragen wordt. Door het schijnbare missende stuk kan het niet gedragen worden maar wel door de U flex aan de achterpoten onder het zitvlak

Dat design interieur overstijgt, bewijst ook de aanwezigheid van COS. Het Zweede kledingslabel pakt uit met een verrassende installatie in samenwerking met het Amerikaanse creatief bureau Snarkitecture, in hun grot van textiel biedt een oase van rust.

^ Na samenwerkingen met onder andere The Serpentine Gallery en Nendo, was het deze keer de beurt aan Snarkitecture om een installatie te ontwerpen voor COS.

‘FoiLED’ staat voor een dun blad van metaal dat gemakkelijk door de hand vorm aanneemt. Marcus Tremonto, van de studio Treluce exposeert een FoiLED serie van koperen bladeren met led verlichting die multiple vormen kunnen aannemen in Spazio Rosanna Orlandi. Daar ontdekken we steeds vernieuwende concepten die tussen kunst en design hun thuis vinden.

Het Deense gevoel is ook nog sterk aanwezig, hun show dit jaar is gecureerd door Deens & Italiaans design duo GamFratesi. Gevestigd in Kopenhagen, zijn Stine Gam en Enrico Fratesi een interessante samensmelting aangezien de Deense upcoming succes boekt terwijl de Italiaanse industrie wanhoping probeert adem te halen. Met ‘Mindcraft’ lanceerden ze een sterke fusie in hun toon moment om die historische kracht voor en van Italië terug te vinden.

En om de nostalgie van vorig jaar nog te hernemen bezochten we nog Palazzo Clerici. ‘Beyond the New’ door Z33 stelde opnieuw een edgy debat tussen exclusief geselecteerde werken van onderandere Philippe Malouin. Met dagdagelijkse objecten waarin de ingreep op hun materialisatie & diepte in reliëf vertoont hij een succesvol concept.

Er waait een zacht licht briesje door de kameren en de mooie vloeiende wandeling laat ons steeds verrassen. Tenslotte niet te overzien was ook de aanwezigheid door Vitra Design Museum. Tussen de intense activiteiten, beweging en leven staan ze stil bij de gelaagdheid en omstandigheden in design & architectuur ! Alle lezingen zijn online terug te vinden op het youtube VitraDesignMuseum/videos channel. De andere deelnemers terplaatste waren onderandere Domus, Jesse Howard, Maniera, PROKOSS + Space Cavair, Unfold, Vincent Tarisien en nog veel meer.

Ciao Milano chi vediamo presto -> we keren huiswaarts met een koffer vol inspiratie & voedende meetings die een zaad plantten in ons creatief mekka.

ERM - Eva Raffaella Menga voor COWORKarchitecten

COWORK architecten / Ijzerweglaan 5 / 9050 GENT / C: +32 478 455 758 / W: +32 496 142 697 / info@coworkarchitecten.be